DERMATOLOGIE

In zilele noastre timpul devine din ce in ce mai pretios. Alergam mereu spre viitor si uitam sa ne oprim o clipa pentru a avea grija de noi, de trupul si muntea noastra, de frumusetea pe care o cautam cu totii. Frumusetea fara sanatate si sanatatea fara frumusete nu exista. Una fara cealalta nu se poate. Vin la pachet.

Si asta pentru ca, pana la urma, cine pare sa mai aiba timp pentru sine acum?

Trebuie intotdeauna sa impacam placutul cu utilul, frumosul cu timpul trecator, odihna cu nesfarsita munca… Dar intotdeauna trebuie sa gasim cateva minute pe care sa ni le rezervam noua exclusiv… A-ti ingriji pielea, inseamna a-ti alege frumusetea si sanatatea corpului tau. De aceea, o vizita la dermatolog inseamna o partie de sanatate si bucurie pentru tot ce ne inconjoara.

Pielea este cel mai mare organ al omului. In cazul unei persoane adulte ocupa o suprafata de 2 m² si cantareste, impreuna cu tesutul subcutanat, aproximativ 20kg.

Pielea indeplineste un rol deosebit de important pentru organism. Pe de o parte reprezinta o bariera ce desparte organismul de lumea exterioara, il protejeaza impotriva actiunii negative a factorilor externi si previne pierderea apei din organism, pe de alta parte leaga organismul de mediul inconjurator.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor pielii o reprezinta uscare excesiva (xeroza). Pielea devine aspra, suprafata ei se crapa si se exfoleaza usor. Adesea are o culoare galbuie, este foarte subtire si devine reactiva si sensibila la factorii de mediu daunatori, inclusiv infectiosi. Problemele cu pielea uscata sunt foarte frecvente, mai ales pentru ca pot fi cauzate de o multitudine de factori: modificarile de temperatura, vantul, aerul conditionat, expuneea la soare sau la radiatiile ultraviolete artificiale (solar), produsele cosmetice inadecvate, tratamentele pentru anumite afectiuni cutanate – acnee.

Cea mai simpla solutie pentru a proteja pielea de uscaciune este utilizarea unei creme emoliente si a unor produse de curatare (gel d edus, demachiant) adaptate pentru piele sensibila si uscata, care sa asigure o igiena blanda, fara indepartarea filmului hidrolipic, protectiv de la suprafata acesteia. Dar, atentie, pentru ca acest tratament sa functioneze, este necesar sa alocam, macar 5 minute din timpul nostru pentru aplicarea unei creme emoliente, pe toate zonele afectate, zilnic, dupa dus.

O alta problema pentru piele este expunerea la razele solare. Desi pielea bronzata pare sa ne faca sa aratam mai sanatosi, mai plini de viata, totusi expunerea la radiatia ultravioleta este deosebit de nociva pentru piele. Efectele sale adverse merg de la o piele uscata, aparitia de riduri, pete pigmentare, fotoimbatranire precoce pana la aparitia cancerelor cutanate, inclusiv a melanomului, una dintre cele mai agresive tumori maligne. Pentru a preveni aceste manifestari este ectrem de utila pentru aplicarea repetata unei creme de fotoprotectie solara cu factor de protectie inalt (peste 20). De asemenea, este important sa urmariti alunitele (nevii) si la orice modificare (crestere – scadere, schimbare a culorii, mancarima, sangerare, aparitia de noi alunite) sa consultati un dermatolog, pentru a depista din timp un melanom sau un alt cancer de piele, vindecabile daca sunt surprinse intr-un stafiu incipient.

E o atmosfera de vara, de vacanta, caldura excesiva care ne indeamna sa cautam sa ne racorim. Strandul este un loc excelent de a ne petrece timpul liber, dar trebuie sa fim atenti la unele mici gesturi care ne pot ajuta sa ne petrecem restul vacantei fara griji. Pe malul bazinului sa purtam intotdeauna slapi, la fiecare iesire din bazin sa facem un dus scurt, pe toata suprafata corpului, inclusiv talpile picioarelor si sa nu uitam de fotoprotectie!

“Sanatatea este ca banii, niciodata nu vom avea o adevarata idee de valoarea sa pana cand o vom pierde” (Josh Billing)

Specialistul tau, aproape de tine!