GINECOLOGIE

SCREENING‐UL CANCERULUI DE COL UTERIN

Principala metoda de screening pentru cancerul de col uterin este reprezentata de testul citotumoral Babes-Papanicolaou. Alaturi de acesta de poate utiliza si testarea virala HPV, in special la femeile peste 30 de ani. Prin intermediul testului Papanocolaou pot fi descoperite leziuni precanceroase si cancer cancer cervical in stadii incipiente, leziuni ce pot fi tratate, reducandu-se astfel rata de decese prin intermediul cancerului de col uterin.

FACTORI DE RISC PENTRU CANCERUL DE COL UTERIN

Cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin este reprezentat de infectia cu virusul papilloma uman (HPV). Virusul papilloma uman prezinta peste 100 de tipuri de tulpini diferite, insa, din fericire, mare majoritate dintre acestea nu detemina aparitia cancerului de col. Pe parcurul vietii, peste 80% din femei sunt expuse infectiei cu HPV, insa in majoritatea cazurilor sistemul imun elimina virusul inainte ca acesta sa provoace leziuni precanceroase. Debutul precoce al vietii sexuale este si el un factor de risc, prin imaturitatea epiteliului cervical. Tulpinile de HPV au fost impartite in doua mari clase:

• HPV cu risc scazut – din care fac parte in special tipurile 6 si 11, acesta provocand aparitia condiloamelor genitale si cauzand foarte rar aparitia cancerului cervical

• HV cu rist inalt – din care fac parte in special tipurile 16 si 18, acesta cauzand in timp aparitia leziunilor precanceroase si a cancerului de col. Infectia nu se transmite prin contact cu diferite obiecte, cum ar fi obiectele de toaleta.

Incepand cu anul 2006 s-au introdus diferite tipuri de vaccinuri in incercarea de a preveni infectia cu diferite tipuri de tulpini cu risc inalt. In marea majoritate a cazurilor, infectia cu HPV nu provoaca semne sau simptome, fiind de obicei o infectie temporara si dispare spontan in decurs de doi ani. Intr-un procent de 10-20% din cazuri infectia persista si astfel aceasta poate determina dezvoltarea de leziuni precanceroase sau cancer de col. Este nevoie de o perioada lunga de timp (ani sau zeci de ani), ca o infectie HPV sa determine cancer de col uterin.

 TESTE SCREENING PENTRU CANCERUL DE COL

Exista mai multe metode de detectare precoce a cancerului de col uterin. In tara noastra cele mai utilizate sunt testul citotumoral Babes-Papanicolaou si testarea HPV. Testul citotumoral Babes-Papnicolaou – este o metoda de examinare a celulelor de la nivelul colului uterin. Pentru realizarea testului medicul va efectua un examen genital si cu ajutorul unei mici perii sau a unei spatule va preleva celulele de la nivelul colului uterin. Prelevarea este nedureroasa si neinvaziva. Celule sunt etalate si fixate pe o lama de sticla (test citotumoral clasic) sau sunt introduse intr-un flacon cu mediu lichid special pentru conservare (citologie in mediu lichid). Testarea HPV- aceasta poate fi efectuata in timpul unei examinari ginecologice in cursul careia se preleveaza materiale pentru testul Babes-Papanicolaou sau separat. Testarea HPV se realizeaza prin prelevare unei monstre de la nivelul colului uterin, cu ajutorul unei mici perii, monstra ce va fi ulterior analizata in cadrul unui laborator. In general femeile sub 30 de ani nu sunt testate pentru HPV, deoarece ele pot prezenta infectii temporare care vor disparea fara tratament.

CAND TREBUIE SA FACEM TESTAREA?

Testul citotumoral Babes-Papanicolaou – acest test trebuie efectuat prima data in jurul varstei de 25 de ani (cancerul cervical este foarte rar inainte de aceasta varsta). Testarea trebuie realizata o data la 2 ani in cazul unor rezultate negative. Testarea mai frecventa poate fi necesara in cazul unor rezultate anormale la testarile anterioare sau in cazul pacientelor cu infectie HIV sau alte afectiuni specifice sistemului imun. Chiar daca pacienta a beneficiat de vaccinare impotriva cancerului de col, screening-ul trebuie efectuat. Testarea nu mai este necesara dupa varsta de 65 de ani (cu conditia ca pacienta sa fi avut cel putin trei testari normale in ulrimii 10 ani).  pacienta să fi avut cel puțin trei testări normale în ultimii 10 ani).

INAINTE DE TESTARE

Cu 2 zile inainte de testare este interzis contactul sexual sau introducerea de diverse substanta in vagin (ex. ovule, spermicide, etc.).

REZULTATE

Rezultatul testarii poate fi:

• Negativ – testul nu prezinta celule anormale, precanceroase sau canceroase. El este etichetat ca Negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne

• Anormal – rezultatul anormal se poate datora unorinfectii cervicale, unor leziuni precanceroase sau chiar cancer cervical. Aceste rezultate trebuie evaluate de catre medicul ginecolog, care va stabili conduita medicala.

• Re-testare – in cazul in care testul Babes-Papanicolaoueste normal, dar testarea HPV este pozitiva este nevoie de retestare periodica pentru surprinderea cat mai precoce a unor posibile leziuni. Cancerul de col uterin reprezinta o problema de sanatate la nivel mondial, acesta fiind mult mai frecvent in tarile mai putin dezvoltate, fiind considerat “boala saraciei”. Testul Babes-Papanicolaou reprezinta o metoda de screening eficienta cu costui minime ce poate aduce un beneficiu major in viata oricarei femei.

Specialistul tau, aproape de tine!